Makatta Siğil
Makatta Siğil Nedir?
HPV virüsünün anal bölgeye yerleşmesi sonucunda oluşan siğillere makatta siğil ya da makat siğilleri adı verilir. Makatta siğiller et beni ile karıştırılabilir.
Makatta Siğil Neden Çıkar?
Kronik kabızlık, anal fissürler, makat bölgesindeki kılların jilet ya da tüy dökücü krem ile alınması ve anal ilişki ile bu bölgede gözle görülebilen ya da görülemeyen çatlaklar ve tahrişler olur. HPV virüsünün herhangi bir şekilde makat bölgesindeki bu çatlaklara temas etmesi ile hastalık bulaşır. Kuluçka döneminin ardından makatta ve hatta makat içerisinde siğiller oluşur. Genital bölgesinde HPV enfeksiyonu olan kişilerde enfeksiyon genital bölgeden makat bölgesine yayılabilir. Makat bölgesine siğil bulaşması için anal ilişkinin olması şart değildir. Çatlağa ve tahrişe neden olan her şey HPV virüsünün bulaşması için uygun ortamı oluşturur.
Makatta Siğil Belirtileri Nelerdir?
Makattaki siğiller genellikle yoğun bir kaşıntının ardından beliren, et benine benzeyen, ciltten kabarık ya da düz olabilen orta sertlikte lezyonlar şeklinde kendini gösterir. HPV, makattaki çatlaklardan bulaştıktan sonra hemen belirti vermeyebilir. Bulaş olduktan 1-6 ay sonra belirti verir. Makat çevresinde kaşıntı, kanama, akıntı ve ıslaklığa sebep olabilirler. Siğiller dağınık ve küçük olabildikleri gibi birbiriyle birleşip çok büyük boyutlara ulaşabilirler. Makatta yerleşen siğiller bazen basur (hemoroid) ile karıştırılabilir ve hasta tarafından ihmal edilebilir. Makattaki siğiller tedavi edilmezler ise gittikçe büyür ve makatın içerisine doğru yayılırlar.
Makatta Siğil Tedavisi
Makat bölgesinde siğil tespit edildiğinde bu siğillerin tedavi edilmesi ve bu siğile neden olan HPV virüsünün tipini belirlemek gerekir, zira yüksek riskli onkojenik olan virüslerle meydana gelen enfeksiyonlarda anal kanser riskinin arttığını biliyoruz.
Makatta siğil yoğunluğu az ise sadece o bölgeyi uyuşturarak fraksiyonel lazer ile siğili yok etmek mümkündür ancak yaygınlaşmış ve kitle haline gelmiş anal siğillerde genel anestezi tercih edilir.
Siğil tedavisinde ana kural siğilin etkin bir şekilde yok edilmesidir. Bu yok etme yöntemlerinden en etkin olanı fraksiyonel lazer ile siğillerin yok edilmesidir. Diğer yöntemler ile siğillerin tekrarlama olasılığı lazere oranla daha yüksektir.
Siğiller derinlemesine doğru yeterince tedavi edilmezler ise, kökleri yeterince tahrip edilmezse yeniden çıkabilirler. Derinlemesine tedavi en iyi fraksiyonel lazer ile mümkün olmaktadır.
Makattaki Siğiller İlaçla Tedavi Edilir mi?
Makat bölgesi siğil ilaçlarını kullanmak için uygun bir bölge değildir. Siğil ilaçları makat bölgesinde ciddi tahrişe yol açar.
Makattaki Siğiller Kriyoterapi İle Tedavi Edilir mi?
Makat bölgesi kriyoterapi için uygun değildir. Zira anal kanalın içerisine uzanan siğillerde kriyoterapi etkili değildir.
Makattaki Siğiller Kansere Neden Olur mu?
Yaklaşık 50000 kadın ve erkekte yapılan bir Danimarka çalışmasında HPV 'nin anal kanser ile ilişkisi bariz olarak gösterilmiştir.
Makatta Siğiller Tedavi Sonrasında Tekrar Çıkar mı?
Diğer genital siğillerde olduğu gibi tekrarlama olasılığı söz konusudur. Tekrar siğil oluşursa yine aynı şekilde tedavi tekrarlanır.
Makatta Siğillerin Tekrarlamasını Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?
Tekrarları önlemek için HPV virüsünün yaşam döngüsünün iyi anlaşılması ve bu döngünün kırılması gereklidir. Öncelikle siğiller etkin bir şekilde yok edilmelidir. Bunun dışında siğillerin koparılmaması, kanatılmaması, makat bölgesindeki kıllara jilet, tüy dökücü krem ya da ağda ile epilasyon uygulanmaması, sigara içilmemesi, vücut bağışıklığının yüksek tutulmasıdır.
Hamilelikte Makat Siğili Tedavisi Olur mu?
Hamilelikte lazer ile makat siğili tedavisi açısından herhangi bir sakınca yoktur.
Makattaki Siğilleri Önlemek İçin Öneriler
Makattaki çatlaklar HPV virüsü ile temas açısından en riskli yerlerdir. Bu nedenle makat bölgesine yayılımın olmaması için penis ve vajinal siğillerin etkin bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca cinsel birliktelik sırasında prezervatif kullanımı da HPV bulaşını kısmen de olsa önlemektedir.
Bazı önleme tedbirleri:
Makat Siğili Tedavisi Fiyatları
Makatta siğil tedavisi fiyatları işlemin yapıldığı merkeze, anestezi türüne, siğilin boyutlarına ve yaygınlığına göre değişmektedir. Silivri’de bulunan HPV Tedavi Merkezi’ni arayarak fiyat bilgisi alabilirsiniz. Fiyat bilgisi almak için 0 212 986 08 22 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir !
HPV (Human Papilloma Virüsü) genital bölgede siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olan son derece bulaşıcı ve sinsi bir mikroorganizmadır.
Sayfaya Git