Erkeklerde HPV

Amerika Birleşik Devletleri’nde erkeklerde her yıl 250.000 yeni genital siğil vakası izlenmektedir. HPV için erkekler çok kritik öneme sahiptirler, çünkü bulaş çoğunlukla erkekler aracılığı ile olur. Erkeklerde oluşan genital siğillerin %90’ından HPV Tip 6 ve Tip 11 sorumludur. Ülkemizde karşılaştığımız en büyük sorun erkeklerin hastalığı bilmemesi, doktora başvurmaması, tedaviyi ertelemesi ve bunun sonucunda hastalığı kadınlara bulaştırmalarıdır. 2013 yılında Patel ve arkadaşlarının araştırması sonucunda Avrupa Kıtası’nda her yıl 100.000 erkeğin 195 tanesi yeni HPV enfeksiyonuna yakalanmaktadır.

Erkeklerde HPV infeksiyonunun nasıl seyrettiği halen net bilinmemektedir. Partrige ve arkadaşlarının yaptığı çalışma sonucunda virüsün vücuttan tamamen atılma süresi ortalama 5.9 aydır. Erkeklerin %75’inde 12 ay sonunda vücutta HPV virüsü kalmamaktadır. Vücuttan atılma ihtimalinde, HPV tipine göre bir farklılık yoktur. Yani düşük riskliler de yüksek riskliler de vücuttan aynı oranda atılır. HPV virüsü en sık penis kökü, penis başı ve kasık çevresinde saptanmaktadır.

HPV bulaşı en sık cinsel ilişki ile olur. Cilt yüzeyinde tahriş, açık yara, kıl köklerinin açık olması bulaş ihtimalini artırır. Ülkemizde ilişki planlaması öncesinde genital kılların alınması bulaşın artmasında en önemli faktörlerin başında gelir. Erkekler çoğunlukla jilet ile genital bölge kıllarını almakta ve bu işlem cildin üst tabakası hasarlanmaktadır. Cinsel ilişkide kadının HPV virüsü ile enfekte vajinal salgıların erkekteki bu çatlak ve tahrişlere bulaşması ile virüs cildin bazal tabakasındaki hücrelerine tutunur ve çoğalır. İlişki öncesi yapılan ağda ya da jilet ile kılların alınması kadında mevcut olan küçük siğillerin kopması virüsün erkeğe ve kadının kendi cildine daha kolay yayılmasına sebebiyet vermekte ve daha geniş alanlara siğilin bulaşmasına sebep olmaktadır.

Prezervatif penis köküne kadar HPV’den korur ancak kıllı bölge vajinal salgılar ile temas halinde olacağı için bu bölgeyi koruması imkansızdır. Yapılan araştırmalar sünnetli erkeklerin HPV’ye yakalanma ihtimalinin sünnetsiz olanlardan daha az olduğunu göstermektedir.

Tüm genital siğillerin %90 'ının sebebi Tip 6 ve Tip 11’dir ancak yapılan çalışmalar erkekte var olan siğillerin %45.5 oranında birden çok HPV tipi içerdiğini, bu HPV tiplerinden %12.5 inin Tip 16 ve 18 gibi yüksek riskli HPV’ler olduklarını göstermiştir. Bu nedenle erkekte genital siğil gördüğümüzde düşük riskli HPV ile oluşmuştur diyerek rahatlamamamız gerekiyor. Beraberinde yüksek riskli HPV olma ihtimalini göz ardı etmeden hem kendini hem de partnerini korumaya almamız gerekmektedir.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir !
HHPV ve Rahim Ağzı Kanseri
HPV ve Rahim Ağzı Kanseri

HPV genital bölgede siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olan son derece bulaşıcı ve sinsi bir mikroorganizmadır.

Sayfaya Git

Arama Terimleri
  • hpv tedavisi erkek
  • erkek siğil çeşitleri
  • cinsel organda siğil için hangi doktora gidilir
  • vajinada siğil varken ilişkiye girilirmi
  • siğil ilacı
  • hpv siğil kendiliğinden geçer mi