Genital Siğil
( Kondilom, Papillom)

genital siğil

HPV virüsü, Human Papilloma Virüsü kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir terimdir. HPV virüsü cildimizde enfeksiyona neden olarak siğillere sebep olur. Vücutta ya da genital bölgede, beyaz gri renkte meydana gelen kuru kabarcıklara neden olurlar.

Genital siğilin tıbbi terminolojideki karşılığı kondilom, papillom ve kondiloma aküminata'dır. Genital siğil halk arasında kasık siğili olarak da bilinmektedir.

Bugüne kadar tespit edilmiş 300'e yakın HPV tipi vardır. Bu 300 tipin yaklaşık 40 tanesi genital bölgede enfeksiyon oluşturma eğilimi gösterir. Kalan diğer tipler ise vücudumuda elde siğil, ayakta siğil, vicutta siğil şeklinde belirti vermektedirler.

HPV virüsü ve genital siğiller tüm dünyada her yıl milyonlarca kişiye bulaşmakta ve ciddi bir toplum sağlığı sorunu olmaya devam etmektedirler.


HPV ve Lazer ile Genital Siğil Yakma konusunda detaylı bilgi ve randevu almak için 0 212 986 08 22 ve 0 505 260 72 38 numaralı telefonlarımızdan bize ulaşabilirsiniz.


Formu Doldurun

Sizi Arayalım

Genital Siğiller Nasıl Bulaşır?

HPV virüsü siğil tüm dünyada çok yaygın gözlenen, çoğunlukla cinsel yolla, nadiren de cinsel olmayan yollarla bulaşan bir hastalıktır.

HPV virüsü taşıyan bir insan ile yakın temas halinde, özellikle tahriş olmuş cilt bölgesinden vücuda virüs giriş olur. Bu sebeple virüs özellikle cinsel ilişki esnasında sürtünmeye daha çok maruz kalan ve küçük sıyrıkların olduğu bölgelerden bulaşma eğilimindedir. Bu bölgeler kadınlarda vajina girişi ile makat arasındaki bölge, erkeklerde penis başı, sünnet derisi ve penis köküdür.

Çok önemli bir diğer konu da ilişkiden hemen önce yapılan jilet, ağda, tüy dökücü krem gibi epilasyon yöntemlerdir. Bu yöntemler ciltte tahrişe yol açarak HPV virüsünün vücuda girişi için uygun ortam yaratırlar.

Son yıllarda cinsel olmayan yollarla da bulaş olabildiği tespit edilmiştir. Jinekolojik muayene, transvajinal ultrasonografi ve ortak kullanılan ağdalar ile HPV bulaştığını bilmekteyiz.

Bir diğer bulaş yolu da vertikal bulaş dediğimiz anneden bebeğe geçiş şeklindedir. Anneden bebeğe HPV bulaşı olursa bebekte hemen belirti olmaz. Yıllar içerisinde konjenital papillomatozis şeklinde boğazda lezyon şeklinde ortaya çıkabilir.

Genital siğillerin bulaşması ile ilgili Tuveletten HPV Bulaşır Mı?, Havuzdan, Hamamdan HPV Bulaşır Mı?, Oral Seks ile HPV Bulaşır Mı? sayfalarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Genital Siğil Neye Benzer?

HPV virüsü, cilt hücrelerine yerleşir, bu hücrelerin DNA yapısını bozar ve bunun sonucunda ciltten kabarık karnabahar görünümünde siğillere sebep olur. HPV virüsü vücuda girdikten genellikte 3-4 ay sonra genital siğiller ortaya çıkar. HPV virüsünün kuluçka süresi 2 hafta - 2 yıl arasında değişmektedir.

Genital siğiller mukozal yüzeylerde (vajina ve çevresi, penis idrar yolunun içi gibi) eldiven parmakları benzeri şeklinde etraf doku ile benzer renkte siğiller olarak da karşımıza çıkabilirler. Bazı vakalarda siğiller ülseratif ve karnabahar görünümlü lezyonlar şeklinde yavaş gelişim göstererek etraf dokuya yayılabilir.

Genital siğiller genellikle ağrısız, kaşıntıya sebep olan, koparılırsa ya da jiletle kesilirse kanayan yapıdadır. Çoğalmaya meyilli olabileceği gibi bazen yıllarca aynı boyutta da kalabilir. Bölgedeki renk pigmentlerine olan etkisi ile beyaz veya kırmızı olabilirler. Yavaş büyüyen bu lezyonlar genellikle koyu renkli olup bazen saplı olabilmektedirler.

Genital siğillerin nasıl bir seyir izleyeceği kişinin bağışıklık yanıtına ve virüsün tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yüksek riskli HPV tipleri genital siğillere yol açabileceği gibi siğil olmaksızın da HPV enfeksiyonu gelişmiş olabilir. HPV virüsü rahim ağzı hücrelerine yerleşerek belirti vermeden gizli kalabilir, uzun yıllar içinde serviks kanserine (rahim ağzı kanseri) yol açabilir.

Genital siğil bazen molluscum contagiosum ve cilt katlantıları (skin tag) ile karışabilir. Alınacak HPV DNA testi ile lezyonun genital siğil olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebilmektedir.


Genital Siğil Belirtileri

HPV enfeksiyonlarının çoğu belirti vermez. Belirti verecekse bu genellikle genital bölgede siğil şeklinde olur. Genellikle enfeksiyonların çoğu kendiliğinden gerilemektedir. Tüm toplumun %80 ‘i hayatının bir döneminde HPV virüsü ile karşılaşmıştır veya karşılaşacaktır. Ancak yapılan prevalans çalışmalarına göre türk toplumunda HPV enfeksiyonu %4,5 olarak saptanmıştır. Bu demek oluyor ki birçoğumuz HPV virüsü ile karşılaştık ama belirgin bir belirti olmadan vücudumuzdan attık. Vücuttan atılamayan yüksek riskli HPV enfeksiyonu kanser öncüsü lezyonlara ve kansere neden olabilmektedir. Genital siğiller, genital cilt ve mukozada görülürler ve genital kondilom olarak da isimlendirilirler. Siğiller özellikle tahrişin olduğu yerlerde, kadında mons pubiste (kıllı bölge), vajina girişinde, vulvada, vajina makat arasındaki bölgede, kasıklarda, makatta, vajina ve rahim ağzında, erkekte ise penis sünnet derisi kısmında, penis kökünde, mons pubis dediğimiz kıllı bölgede, makatta, kasık bölgesinde ve testislerde gözlenir. Bu bölgelerde düz, yassı, saplı veya sapsız karnabahar şeklinde genital siğil ya da et beni şeklinde oluşumlar şeklinde gözlenirler. Siğiller deri, ağız ve boğazda da görülebilmekte ve ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.


Genital Siğillerin Tanı Yöntemleri

Genital siğil tanısını koymak çoğu zaman kolay olsa da bazen nevüs ve molluskum kontagiosum ile karışabilir. Bu ayrımını yapmak için HPV testi ya da biyopsi almak gerekir.

Smear Testi

Smear testi ile HPV direkt olarak saptanmasa da indirekt bulgular ile HPV varlığı konusunda bize bilgi verebilir.

HPV Testi

HPV testi HPV tanısını koymak için yapılması gereken en önemli testtir. PCR yöntemi ile HPV DNA’sı tespit edilir. Kadınlarda vajinadan sürüntü ve siğilden alınan bir örnek laboratuvara gönderilir ve 12-13 gün içerisinde sonuç çıkar. Erkeklerde eğer siğil varsa siğilden örnek alınır, yoksa kasık bölgesi, testisler ve penisten bir fırça yardımı ile örnek alınarak laboratuvara yollanır ve 12-13 gün içerisinde sonuç elde edilir.

Kolposkopi

Kolposkopi, yüksek riskli HPV tespit edersek uyguladığımız bir tanı yöntemidir. Kolposkopi ile serviks mikroskop yardımı ile incelenir ve gerekli görülürse servikstan biyopsi alınır.

Biyopsi

Şüpheli lezyondan alınacak örneğin patolog tarafından incelenmesi ile lezyonun siğil olup olmadığı anlaşılabilir.


Genital Siğil Kanser Yapar mı?

Yüksek riskli HPV tipleri rahim ağzı hücrelerine yerleşip belirti vermeden uzun yıllar kalabilirler ve bu hücrelerde kansere dönüşüm riskini artırırlar. Rahim ağzı kanseri ile HPV virüsü arasındaki ilişki sigara ve akciğer kanseri arasındaki ilişkiden daha kuvvetlidir. HPV virüsünün bazı tipleri rahim ağzı kanseri gelişim riskini 400 kat artırır. HPV virüsü penis kanseri, ağız ve baş boyun kanseri, anal kanser, vulva kanseri riskini de artırır. Dünyada virüs ya da bakteriler tarafından oluşturulan tüm kanserlerin yüzde 5’inin HPV virüsü ile oluştuğu bilinmektedir.


Genital Siğil Tedavisi

Genital siğil tanısı konduktan sonra hiç vakit kaybetmeden tedavi aşamasına geçilmelidir. Genital siğil tedavisi başlığında birçok yöntem mevcuttur. Yöntemlerin ortak özelliği siğili tahrip etmek üzerinedir. Siğili ve aynı zamanda bazal membranı yeterince tahrip etmek ilk önceliğimiz olmalıdır. Tahribatı yaparken aynı zamanda ciltte iz (skar) bırakmadan iyileşmesi sağlanmalı ve hastaya fazla ağrı hissettirmemelidir.

Lazer ile Siğil Tedavisi

Fraksiyonel karbondioksit lazer ile genital siğil tedavisi etkinliği kanıtlanmış, ağrı, nüks ve iz bırakma ihtimali düşük olan en etkili tedavi seçeneğidir.

Fraksiyonel karbondioksit lazer ile HPV ve siğil dokusunun buharlaştırılması son derece etkin, başarılı ve nüks oranı düşük bir tedavi seçeneğidir. Lazer ışınlarının siğili buharlaştırma etkisinden faydalanılır. İşlem öncesi lokal anestezi gerekebilir. Genital siğil çok yaygınsa ve lokal anestezi uygulamak için şartlar uygun değilse genel anestezi ile de işlem gerçekleştirilebilir. Yara izi kalma ihtimali, ciltte renk değişikliği olma ihtimali çok düşüktür. Lazer cihazı pahalı bir cihazdır bu nedenle her klinikte bulunmaz.



Elektrokoterizasyon

Elektrik akımı kullanılarak siğiller yakılabilir. Çok yaygın kullanılan bir yöntemdir. İşlem sonrasında şiddetli ağrı olabilir. İşlemden sonra yara izi kalması riski vardır.


Kriyoterapi

Sıvı azot kullanarak siğiller dondurulur, soğuk yanığı yöntemi ile siğiller tahrip edilir. Çoğunlukla tekrarlayan seanslar gerekir. Nüks oranı diğer tedavilere göre yüksektir. Makat, vajina içi gibi bölgelerde kullanılamaz.


Genital Siğil Kremi

Genital siğiller bazı reçeteli immünmodülatör kremler ile tedavi edilebilir. Ancak makattaki siğiller, çok yaygın ve büyük siğiller kremler ile tedavi edilmez. Piyasada reçetesiz satılan çok sayıda krem ve bitkisel ilaç mevcuttur. Bu ürünler zaman kaybına ve hastalığın ilerlemesine sebep olabilirler.


Cerrahi Tedavi

Diğer yöntemler ile tedavi edilemeyen çok büyük siğiller cerrahi olarak alınabilir. Alındıktan sonra cilde dikiş atmak gerekebilir.


Erkeklerde HPV/Genital Siğillerin Tedavisi

Erkeklerde siğil tedavisi kadınlardakinden farklı değildir. Elektrokoterizasyon, kriyoterapi, lazer, cerrahi tedavi ve krem tedavisi gibi yöntemler uygulanır. HPV Tedavi Merkezimizde erkek hastalara lazer ile siğil tedavisi yapmatayız. Merkezimizde HPV aşısı yapılmakta ve HPV enfeksiyonunu vücuttan atmak için gerekli önlemleri erkek hastalarımıza da anlatmaktayız.


HPV Tedavisi nedir? Siğil Tedavisi Nedir? Ne farkı var?

HPV virüsünün neden olduğu cilt enfeksiyonuna biz hpv enfeksiyonu adını veriyoruz. Siğil ise HPV enfeksiyonunun belirtisidir. Yani gribal enfeksiyon belirtisi öksürük, yüksek ateştir, HPV enfeksiyonun belirtisi ise siğillerdir.


Dolayısı ile,

  • Siğillerin tedavisinde amaç siğilleri yok etmektir.
  • Siğilleri yok etmek HPV enfeksiyonunu tedavi etmek değildir.
  • HPV enfeksiyonu uzun süreli bir enfeksiyondur.
  • HPV enfeksiyonunun vücuttan atılması için siğillerin alınmasından başka şeyler de yapmak gerekir.

  • Bunlar,

  • Sigara içilmemesi
  • Tüy dökücü krem, ağda ve jilet gibi cildi tahriş eden epilasyon yöntemlerinin kullanılmaması,
  • HPV aşısı uygulanması,
  • Pinpon etkisini bertaraf etmek için prezervatif kullanılması
  • Ortaya çıkan her siğilin acil bir şekilde yok edilmesidir.

  • Korunma Yolları

    HPV enfeksiyonundan korunmak için en başta alınması gereken önlem HPV aşısı olmaktır. Bunun dışında tek eşli ve güvenli cinselliği önermekteyiz. Prezervatif kullanılsa bile HPV enfeksiyonun bulaşabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir. HPV virüsüne sahip bir partner ile 8 aylık bir ilişki döneminde HPV bulaşı ihtimalinin %80 olduğunu bilmelisiniz.


    Genital Siğil Sık Sorulan Sorular

    Genital Bölgede Siğil Nasıl Yok Edilir?

    Genital bölgedeki siğilleri yok etmek için lazer yöntemini tercih etmekteyiz. Lazer yönteminden başka elektrokoterizasyon, kriyoterapi (dondurma), radyofrekans ve bazı immünmodülatör ilaçlar kullanılabilir.


    Genital Siğil Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Genital siğil tedavi edilmezse nadiren kendiliğinden yok olabilir. Jilet ve tüy dökücü krem kullanan kişilerde genital siğil aşırı derecede çoğalabilir, tedavisi çok zor durumlar ile karşılaşabilirsiniz.


    Genital Siğil Varken İlişkiye Girilir mi?

    Genital siğil varken ilişkiye girmek doğru değildir. Partnerinize virüsü bulaştırma ihtimali siğil olmadığı duruma göre çok daha yüksektir.


    Genital Siğil Varken İlişkiye Girilir mi?

    Genital siğil varken ilişkiye girmek doğru değildir. Partnerinize virüsü bulaştırma ihtimali siğil olmadığı duruma göre çok daha yüksektir.


    Genital Siğil Vajina İçinde Olur mu?

    Genital siğil vajina içinde olabilir. Ancak jinekolojik muayene ile tespit edilebilir. Vajina içerisinde tespit ettiğimiz siğilleri lazer ile yok etmek mümkündür.


    Genital Bölgemde Et Benine Benzer Birşey Var

    Genital siğiller ciltten kabarık, içerisinde iltihap olmayan, karnabahar şeklinde lezyonlar şeklinde kendini gösterir. En çok benler ile karışır. Bazı hastalar genital siğili ben sanıp yıllarca tedaviye gitmemektedirler. Genital bölgede ben olabilir mi? Evet olabilir, ama bu çok nadirdir. Genital bölgede bene benzeyen bir oluşum varsa bu lezyonun genital siğil olma olasılığı ben olma olasılığından çok daha fazladır. Bu nedenle şüpheli her lezyon için HPV konusunda uzman bir doktora başvurunuz.


    Her Siğil HPV Değildir Diyorlar. Sizce Her Siğil HPV midir?

    Her siğil HPV’dir ama siğile benzeyen her lezyon HPV olmayabilir. Benler ve molluskum kontagiosum lezynları siğil ile karışabilir. Bu durumda HPV testi veya biyopsi alarak ayırıcı tanı yapabilmekteyiz.


    Karnabahar Şeklinde Genital Siğil Olur mu?

    Genital siğiller çoğunlukla karnabahar şeklinde olurllar. Ama bu bir kural değildir. Bazı durumlarda benlere ve içi boş bir sivilceye de benzeyebilirler (papül).


    Erkeklerde Genital Siğil Sebebi

    Erkeklerde genital siğillerin sebebi HPV virüs enfeksiyonudur. Siğiller HPV enfeksiyonunun belirtisidir.

    Silivri’de bulunan HPV Tedavi Merkezimizde hem kadın hem de erkek hastalara Lazer İle Siğil Tedavisi, Genital Siğil Tedavisi, HPV enfeksiyonunun vücuttan atılması ile ilgili tedaviler yapılmaktadır. HPV'den kurtulma yolunda sizlerin yanındayız.

    HPV ve Lazer ile Genital Siğil Yakma konusunda detaylı bilgi ve randevu almak için 0 212 986 08 22 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.


    Bu yazımız da ilginizi çekebilir !
    HPV Dna Testi
    HPV Dna Testi

    Kadınlarda en sık görülen kanserler içerisinde yer alan rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan HPV DNA PCR testidir.

    Sayfaya Git

    Arama Terimleri
    • Genital Siğil Kremi
    • Genital Siğil Yorumları
    • Genital Siğil Belirtileri
    • Sigil Kremi
    • Her Siğil HPV Değildir
    • Karnabahar Şeklinde Genital Siğil
    • Erkeklerde Genital Siğil Sebebi
    • Siğil Kremi